04.03.2013

ЗМІ про нас: Полтавці побачили «Сатану» та натиснули «Червону кнопку»

На вихідних, 23 лютого 2013 року,  полтавці відвідали унікальний музей Ракетних військ стратегічного призначення. Розміщений він на території колишньої секретної ракетної бази. Організував поїздку туристичний клуб «InGreen».

Бувають місця, які важко описати, навіть, красномовними епітетами. Музей ракетних військ стратегічного призначення займає почесне місце в переліку таких об’єктів. Знаходиться він на перетині Кіровоградської та Миколаївської областей і колись був суворо засекреченою ракетною базою. Прямо тут, біля Первомайська,  було місце дислокації командного пункту 309-го ракетного полку 46-ї ракетної дивізії 43 ракетної армії, яка фактично була ядерним щитом усього СРСР. 

Музей РВСН, InGreen

Тут розміщувалися ракети РС-22А (SS-24 "Scalpel") шахтного базування. І саме тут знаходилася «червона кнопка», натиснення якої могло стерти будь-яку країну з карти світу.

Музей РВСН, InGreen

Функціонування музею забезпечують колишні військовослужбовці - відставні ракетники (не відставних в Україні немає, оскільки в наших Збройних Силах вже немає стратегічних ракет).  Всі вони колись несли бойове чергування на різноманітних ракетних комплексах, а тепер цікаво і змістовно проводять екскурсії, підтримують технічне обладнання в працездатному стані.

Музей РВСН, InGreen

Наразі зразки воєнної техніки, макети бойових ракет, справжнє обладнання секретної бази доступні для огляду широкого кола відвідувачів. Також гостям музею пропонується по підземній потерні, протяжністю більше 150 метрів і прокладеної під землею на глибині 3 метри, попрямувати до уніфікованого командного пункту.

Музей РВСН, InGreen

Уніфікований командний пункт (УКП) - конструктивно це металевий контейнер на 12 рівнів загальною довжиною 33 м, діаметром 3,3 м, і вагою в 125 тонн, підвішений за допомогою системи амортизації в стандартній ракетній шахті. Кожен рівень - це округла кімната, у якій знаходиться апаратура і обладнання, що надійно виконують спеціалізовані функції в будь-яких умовах навколишнього оточення.

Музей РВСН, InGreen

Саме тут вдень і вночі відбувалося чергування військовослужбовців, готових кожну секунду виконати наказ та привести в дію бойові ракети.

Музей РВСН, InGreen

Різноманітність експонатів вражає не тільки своїми розмірами (від найменшого, наприклад уламка гільзи часів Великої Вітчизняної війни, і до 35-метрової довжини при діаметрі 3 метри  міжконтинентальної балістичної ракети РС-20В (за класифікацією НАТО - SS-18 "Satan" ), але і своєю ексклюзивністю. В даний час музей налічує понад 2000 експонатів і їх кількість постійно зростає.

Музей РВСН, InGreen

Президент туристичного клубу «InGreen», Ольга Ільїна:

-          Мої враження від екскурсії можна описати трьома словами: я в шоці! На території музею приходить усвідомлення значущості того воєнного потенціалу, яким володіла наша країна лише кілка десятиліть тому. Цей музей – необхідно відвідати кожному, хто хоч раз чув чи читав про ядерне озброєння СРСР. Приємно відзначити, що, за моїми відомостями, наш туристичний клуб перший у Полтаві організував таку поїздку для широкого кола бажаючих. Цей музей – достойний Вашої уваги.

Музей РВСН, InGreen

Враження полтавців, які побували на ракетній базі, можуть доповнити загальну картину опису музею.

Учасник поїздки, Олексій Рухлядєв:

Екскурсія була дуже цікавою. Всі секретні і військові об'єкти володіють якоюсь заворожуючою ​​привабливістю, прихованою силою. Усі будівлі будувалися міцно і якісно. Недарма військова техніка сама надійна. Але все таки як то шкода те, що величезні гроші витрачені на розробку цих комплексів пішли в нікуди. Усі шахти України, за винятком цієї розрізані і засипані. Сумно бачити людей які з радістю згадують минулі часи, а зараз працюють тут екскурсоводами. Прикро що величезні гроші зараз вкладаються в руйнування колишньої слави і могутності, а не на створення.

Музей РВСН, InGreen

Учасник поїздки, Сергій Влох:

Дуже задоволений поїздкою. Одна справа чути, а зовсім інша побачити на власні очі і доторкнутися власноруч до вражаючої історії. Сподобався гід по музею – підполковник. Його коментарі та власні думки додавали цікавого колориту до екскурсії.

Музей РВСН, InGreen

Тож, якщо Ви ніколи не чули про музей Ракетних військ стратегічного призначення – то і не дивно, адже він був секретною ракетною базою. Наразі дістатися туди можна власним транспортом або організованою екскурсійною групою. Якщо Ви їдете самостійно – шукайте інформацію на офіційному сайті музею - http://rvsn.com.ua/, а якщо вам потрібна допомога в організації подорожі, рекомендуємо звернутися до тих, хто вже знає дорогу.

Музей РВСН, InGreen

Студентський інформаційно-розважальний портал "Студклуб".

Опубліковано 04.03.13 о 13.30.