17.11.2017

«Таємнича Полтава» завершила сезон осінніх пішохідних екскурсій новою темою про торгівлю

12 листопада «Таємнича Полтава» завершила сезон осінніх тематичних прогулянок для полтавців, щиро зацікавлених історією та культурою рідного краю. До останньої прогулянки, що стосувалася торгівлі у Полтаві, приєдналося більше 70 осіб. Для зручності учасників прогулянки розділилися  на дві групи – ранкову та пообідню.

«Торгівля у Полтаві минулих століть» – абсолютно нова тематична екскурсія, аналогів якій ще не було за всю історію існування пошуково-дослідницького проекту «Таємнича Полтава». Полтавщина здавна вважалася краєм ярмарків. Всім добре відомий ярмарок у Великих Сорочинцах, традиція проведення якого збереглася до наших  днів. Але й Полтава має свою особливу історію торгівлі, якою з учасниками недільної екскурсії поділився професійних екскурсовод. Впродовж двохгодинної прогулянки зацікавлені полтавці побачили торговельні ряди і крамниці найвідомішого полтавського ярмарку – Іллінського, побували на місцях найстаріших базарів, а також дізналися, що в Полтаві продавали іноземні купці та де вони мешкали. Окрім того, учасникам екскурсії відкрилася історія боротьби однієї людини, що призвела до стрімкого розвитку торгівлі в місті і, як результат, збільшила Полтаву майже вдвічі.

Сезон, що минув, був плідний на нові екскурсії. Окрім відомих та перевірених часом тем, цієї осені полтавці мали можливість відвідати три нові оригінальні мандрівки: «Невідомі Павленки»,  «Українські риси» в архітектурі Полтави» та «Видатні чоловіки Полтави». Останні дві були відгалуженням від попередніх пошуково-дослідницьких робіт проекту, а саме – «Архітектурної Полтави» та «Видатних жінок Полтави».   

Після закриття екскурсійного сезону на відкритому повітрі, «Таємнича Полтава» продовжує до кінця року проводити екскурсії «у приміщеннях». Бажаючі приєднатися до екскурсії на ТРК «Лтава», що стала родзинкою останніх місяців, можуть знайти на сайті організаторів найближчі дати екскурсій: http://ingreen.in.ua/tours/topoltava/in032. Майбутні учасники екскурсії зможуть відвідати студії, де знімаються найпопулярніші телевізійні проекти, дізнатися, як створюється телебачення та готуються до випуску новини, почути курйозні випадки зі зйомок, заглянути в ті куточки телерадіокомпанії, доступ до яких раніше мали лише її співробітники, зробити відмінні фото напам’ять та на кілька хвилин відчути себе телезірками, відеооператорами та ведучими новин.

До того ж в грудні, на дорослих та маленьких полтавців чекає традиційний святковий похід на екскурсію та майстер-клас у Полтавському літературно-меморіальному музеї В.Г. Короленка. Візити до музею Короленко незмінно душевні, вони позбавлені заскарузлого офіціозу, адже в садибі панує атмосфера родинного затишку та комфорту. Особливо це відчутно напередодні новорічних свят, коли в головній кімнаті музею ставлять ялинку і прикрашають її рідкісними прикрасами, виготовленими славетною родиною ще на початку XX сторіччя. Автентичний інтер’єр та цікаві речі з приватної колекції родини Короленків роблять музей схожим на живу вінтажну листівку до Різдва. Новорічні заходи в музеї Короленко включають в себе святкову екскурсію про Новий рік, майстер-клас з виготовлення старовинних святкових іграшок та дегустацію цілющого чаю, завареного за рецептом Короленка. Дорослі та діти з задоволенням послухають історії про те, як вся родина Короленків свого часу святкували Новий рік та Різдво.

А навесні полтавців очікує повернення пішохідних екскурсій Полтавою. Знайомі теми будуть доповнені новими оригінальними маршрутами, матеріал для яких готують вже зараз. 

Нагадаємо, «Таємнича Полтава» – перший в Полтаві пошуково-дослідницький проект, що на основі спільних інтересів об’єднує однодумців для спільних походів до музеїв та екскурсій в межах Полтави та Полтавського району. Нині у рамках проекту розроблено більше 20 тематичних екскурсій, учасники проекту відвідали  майже усі музеї міста. Участь у проекті є добровільною. Можна замовити екскурсію для групи чи індивідуально. Приєднатися  до групових заходів можуть усі бажаючі - http://ingreen.in.ua/xpoltava