15.05.2020

Як провести вихідні у Полтаві: топ-10 порад для мандрівників

Топ 10 порад як найкраще провести вихідні в Полтаві.

Полтава знаходиться за 350 км від Києва і 140 км від Харкова. Тут народився Іван Котляревський та навчався Микола Гоголь, тут була відома Полтавська битва та готують смачні полтавські галушки . Це зелене і компактне місто з тисячолітньою історією. Тому приїхати сюди з родиною - чудова ідея для вихідних.  Що обов’язково слід зробити в Полтаві читайте далі.

 Обійти навколо «Орла».

«Орлом»  полтавчани називають Монумент Слави, який знаходиться в центрі міста на Круглій площі. Він споруджений  у 1811 році на честь 100-річчя Полтавської битві. Це 10-метрова колона на постаменті, а на ній позолочений орел з розмахом крил у 3 метри.   І якщо у деяких містах поняття «центр міста» розмите, то в Полтаві Монумент Слави буквально є «центральним пам’ятником». Він стоїть у центрі Корпусного саду, від якого відходить 8 напрямків вулиць і навколо споруджено 8 будинків у стилі класицизму. Це унікальний цілісний класицистичний ансамбль. Будувався він у 1805-1840 роках. Рекомендуємо погуляти в парку та роздивитися архітектурне обличчя міста. 

Монуент Слави,таємнича полтава, орел, корпусний парк

Сходити до Альтанки.

Одна із вулиць, які йдуть від монументу Слави – це вулиця Соборності. ЇЇ пішохідна частина, веде до серця міста: Соборного майдану. Саме тут на правому високому березі річки Ворскли у 1608 році була заснована Полтавська фортеця, а в 2009 реконструйовано одну з її веж. Головним релігійним об’єктом  міста є Свято-Успенський собор, в честь якого  перейменували і вулицю і майдан.Перший кам’яний собор Полтави тут стояв у 1770 році. Зараз собор відновлений, а от дзвіниця збереглася з тих часів. Ну і головна окраса майдану - це Біла Альтанка, або Ротонда Дружби Народів, споруджена в 1954 році. Помилуйтеся захоплюючим  панорамний виглядом на Полтаву та околиці, який тут відкривається.

Біла Альтанка, таємнича Полтава, екскурсія

Побувати в музеї Котляревського.

Іще одна туристична локація, яка знаходиться на Соборному майдані – це хата, де жив Іван Котляревський. Його поема «Енеїда» (1798) стала першим в українській літературі твором, написаним народною мовою. Котляревський зробив найвагоміший внесок у становлення сучасної української літературної мови. Його хата, відновлена за малюнком Тараса Шевченка, і є одним із найбільш відвідуваних музеїв міста. Але мало хто знає, що в Полтаві є ще один музей Котляревського: літературно-меморіальний. Він знаходиться в будинку драматурга Василя Капніста за 10 хв від вулиці Соборності. Про цю локацію далі.

Садиба Котляревського таємнича полтава екскурсія

Покататися на колесі огляду в парку «Перемога»

Від вулиці Соборності  повз пам’ятник Шевченку та Пушкіну можна дійти до парку «Перемога». Свою назву та молоді дерева він отримав у 1946 році, а взагалі тут був найстаріший парк міста, заснований у 1803 році. У 2019 парк став на впевнений шлях реконструкції та розвитку: тут  активно висаджують нові дерева, оновлюють дитячі майданчики, ремонтують атракціони. Ця  зелена зона стає все популярнішою серед полтавців. А  в радіусі 200 метрів від парку розташовано аж 3 музеї: Літературно-меморіальний музей Івана Котляревського, Музей авіації та космонавтики і Літературно-меморіальний музей Володимира Короленка.  В парку проводять фестивалі , а в музеях - тематичні екскурсії.

Парк Перемога таємнича полтава екскурсія

Подивитися на скелет мамонта

Цей експонат Краєзнавчого музею, і сам музей унікальні. Він заходиться в приміщенні Полтавського губернського земства, спорудженого в 1903—1908 роках за проектом архітектора Василя Кричевського. Цей будинок є першим зразком нового архітектурного стилю – український модерн. В сорока музейних залах і фондосховищах Полтавського краєзнавчого музею представлено близько 300 тисяч експонатів. Для порівняння – у Полтаві близько 300 тисяч жителів, відповідно на кожного містянина припадає по експонату. Тут є розділи: археологія, етнографія, природа, і, буде цікаво як дорослим так і дітям. Особливу цікавість представляє Кімната унікальних експонатів.

Краєзнавчий музей таємнича полтава екскурсія

Скуштувати полтавських галушок

Іще одним символом міста є галушки. Це традиційна місцева страва із тіста, яку можна готувати із куркою, грибами, сиром, шкварками, печінкою або іншими додатками. Галушки бувають як з начинкою так і без: у кожної господині свій рецепт. У центрі міста є заклади, де готують полтавські галушки. А якщо домовитися напередодні, то можна і на кулінарний майстер-клас потрапити. Також на Соборному майдані 1 квітня 2006 року відкрили пам’ятник Галушкам,  а в 2008 полтавський студент за 52,3 сек з’їв 12 галушок і був занесений в Книгу РекрдівГінеса. Влітку 2018 відроджено традицію проведення Свята Галушки у форматі Міжнародного фестивалю.

Полтвські галушки таємнича полтава екскурсія

Познайомитися з творчістю Миколи Гоголя

1 квітня 1809 року у Великих Сорочинцях народився Микола Гоголь. У Полтаві в його честь є: меморіальна табличка на будинку, де він навчався, вулиця, театр, монумент 1934 року, алея гоголівських героїв 2009 року  і сучасна скульптурна композиція «Гоголь і Пушкін» 2019 року. Книга «Вечори на хуторі біля Диканьки», яка вийшла друком у 1832-33 роках названа не в честь Полтави. Адже з 1689 року Диканька належала генеральному судді війська запорізького Л.В.Кочубею. Там був його родинний палац, добре відомий у столиці. А Полтава була хоч і центром губернії, але ще маленьким провінційним містом. У Полтаві, між театром  і пам’ятником, був, навіть, магазин «Гоголівський».  Зараз на його місці книгарня, де можна купити книжечку Миколи Васильовича та дізнатися більше про його творчість.

Гоголь Пушкін Палаццо таємнича полтава екскурсія

Дослідити «історичні райони міста»

Полтава – має тисячолітню історію, і тут необхідно побачити не лише центральну вулицю, а й історичні райони міста. Від Монументу Слави Театральна вулиця виведе Вас до «Німецької колонії». Тут в 1808 році поселилися 54 родини ремісників із західно-європейських земель, а в  1810 споруджено приміщення першого полтавського стаціонарного театру.  А якщо піти вниз від Білої Альтанки, це буде Поділ. Полтавський Поділ відомий з XVII століття як район купців. Саме сюди у 1852 році перенесений із Ромен Іллінський ярмарок. Полтавські краєзнавці розробили пішохідні тематичні маршрути історичними районами міста. Можна піти на «Невідомі Павленки», де мешкали художники Григорій та Іван Мясоєдови, або поговорити «Без зайвих епітетів про Кобищани», які мали войовничу репутацію, що не завадило оселитися там Панасу Мирному. Адже, щоб місто відкрилося по-справжньому, варто звернути на тихі вулички від шумної центральної та туристичної.

Німецька колонія таємнича полтаава тематична екскурсія

Поставити свічку у Хрестовоздвиженському монастирі

«Монастир» із грецької «відлюдне житло». І логічно що їх будували далеко від метушливих міст на природі, часто на неприступній горі. А Полтавський Хрестовоздвиженський жіночий монастир розташований за 2 км від центру міста. Від Монументу Слави по колоритній вулиці Монастирській туди можна дійти за 30 хвилин. Засновано його 1650 року і він стає «найсхіднішим» серед так званих городянських, тобто полкових монастирів Гетьманщини XVII століття. Релігійні споруди на території монастиря є архітектурними пам’ятками національного значення, а 47-ми метрова дзвіниця є найвищою релігійною спорудою міста.

Хрестовоздвиженський монастир таємнича полтава екскурсія

Поїхати на Поле Полтавської битви

Своєму сучасному вигляду Полтава завдячує саме знаменитій битві 27 червня 1709 року. Тому 27 лютого 1802 року, за декілька років до 100-ліття Полтавської битви, саме Полтаву обрали центром новоствореної губернії.  Класична архітектура та культурний спадок мешканців губернського міста, збереглася дотепер. Поле Полтавської битви знаходиться за 6 км від центру міста. 1981 року його оголошено державним історико-культурним заповідником з охоронною зоною історичного поля загальною площею 771,5 га. Компактно розташовані та найцікавіші для туристів: музей, Братська могила, Сампсоніївська церква.

Поле полтавської битви таємнича полтава екскурсія

 Ну і бонус, випити кави у місцевій кав’ярні.

Полтавці нікуди не поспішають. Тут панує неповторна атмосфера маленького провінційного містечка. У центрі немає закладів відомих світових мереж. Тут особливо приємно сісти на літньому майданчику маленької місцевої кав’ярні і спостерігати за розміреним життям.  Полтава має багату історію, унікальну архітектуру та неповторний колорит. Сюди варто приїхати і повернутися ще раз. 

А щоб дізнатися більше про музеї та багату історію міста, можна у нас на сайті замовити послугу: ІНДИВІДУАЛЬНА ЕКСКУРСІЯ ПО ПОЛТАВІ

Соборності жовтнева таємнича Полтава тематична екскурсія

Новина від керівника пошуково-дослідницького проекту "Таємнича Полтава"
спеціально для сату TripMyDream, опубілковано 14.05.2020.